Blockchain Teknolojisi nedir?

Admin

Yönetici
Yönetici
Katılım
6 Nis 2021
Mesajlar
74
Tepkime puanı
86
Puanları
18
UYARI: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Blockchain ağları, büyüyen kayıt listelerini korumak için kullanılır. Bu, ana blok zinciri ağına bağlı bir bilgisayar ağı aracılığıyla gerçekleştirilir. Her bilgisayar, kayıt listesinin bir kopyasını depolar. Herhangi bir yeni giriş, kaydın tüm kopyalarına kaydedilir. Temelde, blok zinciri, kayıtları depolamak ve doğrulamak için kullanılan eşler arası bir ağdır.

Blockchain'in Kullanım Alanları Nelerdir?

Blockchain şu anda ağırlıklı olarak kripto para birimi ağlarında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, Bitcoin'in gelişiyle popüler hale geldi.

Bloklar, Bitcoin'in omurgasıdır ve kripto para biriminin güvende kalmasını ve dolayısıyla bir değer deposu olarak talep görmesini sağlar. Diğer alternatif paralar veya altcoinler, kripto para birimi ağlarını güçlendirmek için teknolojiyi kullanırken Bitcoin'i takip etti. Ethereum gibi bazıları, özellikler ekleyerek ağlarında değişiklikler yaptı.

Bununla birlikte, blok zincirinin başka kullanımları da vardır. Yerleşik kimlik doğrulama özelliği nedeniyle, girişleri veya web sitesi sertifikalarını doğrulamak için de kullanılmaktadır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Tipik Blockchain ağı için bilgisayarlar gönüllü olarak ağa eklenir ve mevcut kayıt listesinin bir kopyası verilir. Bu kayıtlar bloklar olarak bilinir. Zincire yeni kayıtlar veya bloklar eklenir - dolayısıyla adı. Yeni bloklar eklendiğinde, bilgisayarlar yeni bloğu doğrulamak ve zincire kaydetmek için belirli bir protokolü izler.

Eski blokların üstüne yeni bloklar eklenir. Bu yapı, eski blokların değiştirilmesini çok zorlaştırır. Aslında, zincirde onu takip eden sonraki bloklardaki veriler de değiştirilmeden eski bloklar değiştirilemez.

Ayrıca, ağdaki tüm bilgisayarlar bu eski bloğu değiştirmeyi kabul etmelidir. Sahte verileri engelleyen şey budur.

Bir sahteci sahte bir kripto para birimi kaydı oluşturmaya çalışırsa, ağdaki bilgisayarlar eski bir bloktaki değişikliğe katılmayacaktır. Sahte kayıt geçersiz olacak ve ağa kaydedilmeyecektir.

Cryptocurrency'da Blockchain

Kripto para biriminde, blockchain ağının parçası olan bilgisayar kullanıcıları madenciler olarak bilinir. Kripto para birimi işlemlerinin doğrulanması ve kaydedilmesinde rol aldıkları için, söz konusu kripto para biriminin küçük bir miktarı ile telafi edilirler. Bu nedenle madencilik eylemi, bir miktar kripto para karşılığında bilgi işlem gücünüzü ağa sunmayı içerir.

Farklı kripto para birimlerinin farklı doğrulama ve kayıt protokolleri vardır. Bu nedenle, her blok ağı için gerekli olan bilgi işlem gücü ve donanım farklılık gösterebilir. Ek olarak, farklı kripto para birimleri altındaki işlemler için onay hızları da farklılık gösterebilir.

Bitcoin onayları, onay başına 10 dakika ile bir saat arasında veya daha fazla sürebilir. Aksine, Ethereum onayları genellikle çok daha hızlıdır. Genellikle, güvenlik ve hızın yanı sıra madencilik ücretleri ve hız arasında bir denge vardır.
 

Konuyu Okuyan Kullanıcılar

Üst